Събота 27, Юли 2024г.

     

ИНФОРМАЦИЯ

по

 проект BG05M2ОP001-5.001-0001 „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“

 

       През учебните 2020/2021, 2021/2022 и 2022/2023 години ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Конуш, общ. Хасково участва по проект BG05M2ОP001-5.001-0001 „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“  по:

Ÿ Дейност 1 - Закупуване на технически средства за педагогически специалисти и ученици за обезпечаване на образователния процес в условията на кризи.

Ÿ Дейност 2 - обучение на ученици, включително от уязвими групи за придобиване на умения за обучение от разстояние в електронна среда.

        В изпълнение на Дейност 1  -  закупуване на преносими технически устройства (ПТУ) - лаптопи, таблети и други технически средства – универсални шкафове за зареждане за ученици и педагогически специалисти,  бяха доставени на учениците  8 броя преносими компютри и 5 броя – за педагогическите специалисти, както и 1 брой  универсален шкаф за зареждане на устройствата на обща стойност –

13 093,61 лева.

За обучение от разстояние в електронна среда бяха предоставени и 10 бр. таблети на стойност – 2098,80 лева.

 

            Предоставената техника се използва активно в образователния процес, а в случаите на криза и при преминаване към обучение от разстояние в електронна среда - за осигуряване на непрекъснат учебен процес ще се предоставя за временно ползване на ученици и педагогически специалисти.

 

В изпълнение на Дейност 2, насочена към провеждане на краткосрочни обучения за придобиване на умения за обучение от разстояние в електронна среда, в т.ч. работа с електронни образователни платформи на ученици, които изпитват затруднения при преминаване към обучение от разстояние в електронна среда, бяха създадени условия за обучение на всички ученици от първи клас през учебните 2020/2021, 2021/2022 и 2022/2023 години за осъществяване на прехода от предучилищно към училищно образование в електронна среда.

 

Средствата, финансирани по проекта за изпълнение на дейност 2 са в размер на 1 071,92 лева.

Обучението се проведе в малки групи от 2 до 7 ученици, с продължителност на обучението от 4 учебни часа на тема „Видове платформи. Функционалност на платформите.“

Процесът по провеждането и отчитането на обучението се осъществяваше в информационната система по Проекта.

      С включването в обучения на всички първокласници се цели да се подпомогне осъществяването на плавен и безболезнен преход от предучилищно към училищно образование в електронна среда. Обученията са насочени и към по-големите ученици, които са изпитали затруднения при преминаване към ОРЕС, като целта е да придобият основни дигитални умения за работа с електронни образователни платформи. Тук са включени и ученици от уязвими групи, такива с майчин език, различен от българския, и тези с родители без компютърна грамотност.

     В ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, с.Конуш, общ. Хасково по проекта се обучиха учениците от първи клас

Сподели: